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Common Questions related to            
Electrical Safety / Arc flash Training 

Question:  Who should attend electrical safe work practices training? 

Answer: 

• NFPA 70E article 110.2 defines the requirements for electrical safety training to be for employees who face 
a risk of an electrical hazard…. 

• The training would apply to those working with or around electrical equipment. 
• Those responsible for safety, facility operations, maintenance or overall company activities. 
• OSHA has cited companies for “those auditing employees who are not qualified to perform the tasks that 

they are auditing” - so the people in charge must have the same level of training as those working with the 
tools. 

 

Question:  Does the required training need to be "OSHA Approved"? 

Answer: 

• There is no such thing as a NFPA 70E or OSHA “Certification”. 
• Although companies are advertising it that way , what they are selling is a certification from their 

organization, which is no better than the quality of the class they provide. 
• This is where the benefit comes in for you to turn to a recognized expert to provide training instead of a 

salesman with enough information to be dangerous. 
• Training should comply with NFPA 70E 2012 article 110.2. 

 

Question:  Does the qualified person need a certificate? 

Answer: 

• Employer documentation of training is required (NFPA 70E Article 110.2D) 
• A personal card or certificate is not required – although it is a valuable item to have for those who travel 

among various sites and companies, this allows validation upon request. 
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Question:  How long does training have to be? (Why an 8hours course?) 

Answer: 

• Qualified person training is not based on time. It is based on covering the necessary information that 
enables a person to act appropriately based on their exposure to electrical hazards.                               
(NFPA 70E  2012 Art. 110.2) 

Such employees shall be trained in: 

o Specific hazards associated with electrical energy 
o Safety related work practice  
o Procedural requirements as needed to protect against electrical hazards associated with their jobs 

or tasks. 
o The focus should be on what is the exposure risk to the employee. 

(To simplify please refer the article “Where do they fit in” written by Steve Abbott for EC&M magazine). 

• Art 110.2D goes in more detail regarding all the items that one must be trained in.  
• Our standard 8 hour class will cover: 

o Electrical Hazard Awareness 
o OSHA - NFPA 70E overview 
o Training requirements 
o Electrical Safety Program requirements 
o Design Considerations 
o 1-line diagrams (LOTO review) 
o Preventative maintenance –review  
o Arc flash Hazard analysis information (labels, drawings, reports) 
o PPE and other protective equipment 

• There will still be additional training required for an individual to be considered “qualified” most these are 
customer specific:   

o Formal LOTO training 
o Company specific electrical safety policy/procedures 
o Company specific Lock out Tag-out policy/procedures 
o Voltage testing basic training 
o Tester training on specific tester they are required to use 
o CPR /first aid if their duties warrant responding to emergencies 
o 2012 NFPA 70E – AED training will be added 
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Question:  What training do unqualified persons need to have? 

Answer: 

•  Unqualified persons shall be trained in and be familiar with any electrical safety-related 

    practices necessary for their safety. 

 Examples are: 

o What are electrical hazards 

o How can exposure to electrical hazards occur 

o How do you avoid electrical hazards 

o How does the company electrical safety policy affect me? 
 

 

 

 


